sobota 11. března 2017

Deštivá imprese

Dnes prší. Miluji déšť. Jakákoli věc, která vyžene lidi z ulic je dobrá a žádaná. V dešti se cítím svobodný. Cítím se, jakoby ze mě voda mohla smýt všechen smutek, všechnu bolest, všechnu špínu. S každou kapkou, která mi zazvoní o kůži, je mi trochu lépe. Jsem trochu lehčí. Vznáším se. Mé nohy se odlepují od mokrého chodníku, z kaluží, v kterých se zrcadlí nebe. Modré nebe, růžové nebe, tyrkysové nebe, černé, indigové. Kapky je rozráží a ničí a obloha se vzápětí opět zacelí a zhojí. Chci se ponořit do kaluží, potopit se, zmizet, ztratit se v nich a už nebýt, anebo být, ale někde jinde a jindy a jinak.
Prší. Mám chuť tančit. Ze sluchátek mi do uší proudí noty a melodie. Chci sledovat cestu, kterou mi ukazují. Hudba mě vede ulicemi a silnicemi. Vyhýbám se autům, ona se vyhýbají mě. Někdy nestačí včas zabočit a vráží do mě, ale nic se neděje - jsem jen voda, jen obraz oblohy, a hned se zase zacelím.






Tento krátký text jsem si zcela impulzivně a bez přemýšlení a jakýkoliv úprav zapsal do deníku v pátek 10. 3. 2017 v 9:30 (přibližně) v hodině ilustrace v Ostravě. Ten den ráno pršelo, a tato slova z toho vznikla. Jsem s nimi spokojený a jsem na ně hrdý. Ano, občas opravdu dokážu překvapit sám sebe, v tu chvíli mi přijde, že mi myšlenky do hlavy strká nějaká neznámá bytost a že vůbec nepocházejí ode mě. Občas vznikne něco zajímavého zcela nečekaně.

(bohužel jsem nenašel žádnou korespondující fotografii, tahle je z předminulého podzimu, myslím)

2 komentáře:

  1. To je vážně krásné. :)

    Ja miluji déšť. Pršavé dny jsou ty nejlepší. Letošní upršená první polovina jara byla jako požehnání. Ani mi nijak zvlášť nevadí se v dešti procházet, což hodně lidí nesnese, přestože ta atmosféra se jim zamlouvá. No nic. Asi plácám nesmysly. :) Přecijen, je hrozně pozdě.

    Jinak, moc děkuji za takový krásný komentář u mě na blogu. Moc mi to zvedlo náladu. A je hrozně milé vědět, že nejsem sama, kdo má tendence psát dlouhé komentáře. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za komentář :) a taky za pochvalu, obojí mě moc potěšilo

      Tak to máme úplně stejně, to mě těší. S tím deštivým jarem zcela souhlasím, byla to paráda. Doufám, že i v létě občas zaprší. Rád třeba jen sedím na zápraží a piju čaj a dívám se na déšť, nebo skrz okno, jenomže tam jsou sítě proi hmyzu, takže nic moc nevidím. A procházet se v dešti je příjemné, pokud to není úplně takový ten studený déšt, to pak už tak fajn není

      Jsem rád, že jsem tě mohl nějak potěšit. Určitě se tam znovu někdy zastavím a napíšu další komentář! :) Dlouhé komentáře jsou nejlepší.

      Vymazat