čtvrtek 15. června 2017

Modrý playlist

Už dlouho jsem chtěl udělat opravdu tématický playlist. Aby písničky v něm pojilo něco skutečného, ne jen nálada nebo pocit, ale konkrétní téma. Je to v podstatě něco jako hudební výzva, jen to nemá žádná souhrná pravidla a budu je nejspíš vymýšlet nahodile, prostě jak mě to napadne (Už mám v hlavě nápady na personifikovaný playlist, stromový/květinový, japonský, noční, a playlist z písniček, jejichž názvy by dohromady dávaly větu, a možná by se mi povedlo vytvořit i duhový playlist, kdybych našel pár zbývajících barev).


Takže, toto bude první z takovýchto playlistů, a je modrý - nebesky, mořsky, jak chcete. Modrá je moje nejoblíbenější barva (spolu se zelenou a několika odstíny tmavě fialové). Modrá je označovaná jako barva klidu a souladu, mají ji často rádi citliví lidé s bohatým vnitřním životem, introverti. Symbolizuje něhu, oddanost, tradici a věrnost. Modře kvetou jedny z nejkrásnějších květin - hortenzie (pokud jsou v kyselé půdě, v zásadité kvetou růžově), pomněnky, chrpy, rozrazil, stračky, hořce. Modré růže jsou ve skutečnosti jen bílé růže, které se dají do vázy s modrým inkoustem, a barvivo se dostane do jejich cévních systémů a obarví je. Modré přírodní barvivo je jedno z nejvzácnějších a bylo jej v minulosti možné získat jen z rostliny indigovníku a borytu, a proto bylo modré oblečení výsadou bohatých a vážených lidí. Modrá je spolu s červenou a zelenou jednou ze základních barev systému RGB, doplňkovou barvou je žlutá. Označení "lidé s modrou krví" používané pro členy urozených rodin, vychází z faktu, že skrz jejich obvykle neopálenou bledou kůži jsou lépe vidět žíly. V Evropě má přes třicet procent lidí modré oči. Modré je nebe, modré je moře, modré jsou safíry a modré je peří Ara hyacintového, což je největší papoušek schopný letu, přezdívaný "modrý král zelené Brazílie".

To bylo jen tak úvod, takový chaotický souhrn informací a asociací a faktů a zajímavostí, které nějak souvisí s modrou barvou. A nyní se již přesuneme k hudbě.

 
Blue lips, blue veins, blue, the colour of your planet from far away
 
"Blue Lips" je vlastně písnička, díky které se mi začala líbit hudba Reginy Spektor. Zabývá se existenciálními tématy, životem, vírou a smrtí (smrtelností). Je to jedna s písní s nejzajímavějším a nejchytřejším textem, jaké znám. Já sám si ji interpretuji jako cestu člověka od stvoření až po smrt, vlastně příběh celého lidstva a jeho vývoje a vztahu k víře. Na Reginině hudbě je ale nejlepší, že si ji každý může interpretovat po svém (a tak by to nejspíš mělo být se vší hudbou).

 
Living by the sea/ No one could set me free/ Before you came to me

Na zpěvačku jménem Laurel jsem narazil kdysi dávno, pokud vím, ještě nevydala album, ale internet je plný jejích písní, což je dost zvláštní. Každopádně má krásný zastřený hlas a zajímavou hudbu. Nevím proč, ale vždycky mi přišlo, že je tahle píseň o upírce. 

 
If every man says all he can/ If every man is true/ Do I believe the sky above/ Is caribbean blue

První písnička od Enyii, se kterou jsem se kdy setkal. Vtipné je, že jsem ji tehdy slyšel v reklamě na Ferrero Rochere. Je to krásná melancholická a kouzelná píseň, a má i krásný videoklip.  

 
Tell me is it really gonna storm again/ Will the sky turn dark, will the rain begin?

 "Blue Skies" byl první singl z Lenčina posledního alba, The Bright Side. Dávám sem akustickou verzi, protože se mi ta studiová příliš nelíbí, a vlastně stejné je to i s videoklipem - Lenka má vždy videoklipy velmi nápadité a originální, ale tento mi přišel jaksi hrozně plytký a umělý. Je samozřejmě možné, že někdo to bude cítit přesně obráceně.

 
I know you are seeing black and white/ So I'll paint you a clear blue sky
  
Dřív jsem Troye Sivana poslouchal, ale pak jsem na jeho hudbu tak trochu pozapomněl. Až při tvorbě tohoto playlistu jsem znovuobjevil písničku "Blue" a uvědomil si, že je opravdu pěkná. 

And when I first saw you/ The sky, it was such a natural blue

Julii Byrne jsem objevil nedávno, myslím, že to bylo letos v zimě, odněkud se vynořil rozhovor s ní, a jak jsem si ho přečetl, bylo mi hned jasné, že se mi její hudba bude líbit, i když jsem od ní ještě nic neslyšel. Zvláštní, že? Ale byla to pravda. Velmi krásně tam psala o hudbě a vztahu k přírodě, která ji inspiruje, o samotě a odloučení. Píseň "Natural Blue" je stejně jemná a křehká, jako vánek za letního dne.

  
You know she's nowhere near through/ It's the kindest heart beating/ This side of the blue
Už jsem se tak nějak smířil (i když velmi neochotně) s tím, že hudbou Joanny Newsom se nesmím chlubit a taky ji nesmím nikomu doporučovat. Jednoduše proto, že je natolik specifická, že se skoro nikomu nelíbí. Mě ale přijde nádherná a fascinující - její texty jsou komplexní systémy hádanek a příběhů a vodítek, které nemusíte nikdy rozluštit, ať se snažíte sebevíc. 

 
No I don't love you/ I don't care/ I just wanna be held when I'm scared
Feeling blue znamená být smutný. Jakmile jsem to zjistil, začala tato písnička dávat větší smysl. "Blue" byl jeden z pozdních singlů posledního alba Mariny and the Diamonds, FROOT. 

 
I will love you 'til the end of time/ I would wait a million years
Dlouho jsem se rozmýšlel mezi dvěma písničkami od Lany Del Rey, "Blue Jeans" a "Blue Velvet", a nakonec jsem se nerozhodl, a proto sem dávám cover "Blue Jeans" od Bastille. Bastille jsou skvělí (i když jejich druhé album se mi líbí méně, než první). 

-
 Tak to byl modrý playlist, snad se vám líbil

2 komentáře:

  1. To bych ani neřekla, kolik se toho dá napsat o barvě. (Třeba to o těch hortenziích - to by mě nikdy nenapadlo, že pH půdy může ovlivnit barvu květu, zní mi to úplně magicky, ale asi jen proto, že biologii moc nerozumím.) Modrou mám taky ráda, zvláště tu tmavou, ale úplně nejradši mám červenou. (Snad taky proto, že nevypadám jako člověk, který by mohl mít rád červenou.) Dělat playlisty podle barev je úplně skvělý nápad. Je až překvapivé, kolik písniček o barvách se dá najít.
    Ta písnička od Joanny Newsom se mi moc líbí, vážně. Taky mě potěšilo že jsem tady našla Reginu Spektor a Marinu. A většinu z těch ostatních skladeb jsem neznala, takže jsem si ráda poslechla něco nového. Je hezké mít s někým společný hudební vkus.
    Mimochodem, k tématu barev se mi vybavila tahle písnička: https://www.youtube.com/watch?v=PbAzGl-xRNo - třeba by se ti mohla taky líbit, možná ji už znáš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za krásný komentář. No ano, mě ta věc s hortenziemi přijde kouzelná i když biologii trochu rozumím :)
      To je zvláštní, opravdu nevypadáš jako člověk, co má rád červenou :) Ale červená je taky moc pěkná barva, vlčí máky a jeřabiny a červený korál.

      Z celého komentáře mě nejvíc potěšilo to, že se ti líbí ta písnička od Joanny Newsom. V mém okolí jsem zatím nepotkal ani jediného člověka, kterému by její hudba nebyla nepříjemná. Později ti musím od ní doporučit nějaké další písničky.

      Silly Eye-Color Generalizations od Reginy znám, a to právě z jednoho tvého článku (možná jsem ji slyšel už i někdy dřív, když jsem se procházel řadou jejích nevydaných písniček, ale tehdy jsem si ji nezapamatoval) který mě i přinutil vyhledat si její text, a je to skvělá písnička, hrozně se mi líbí a její text je takový vtipný a chytrý zároveň, což je jedna z mých oblíbených kombinací :)

      Vymazat